Печено пиле

60 мин.

2 порции

средно

  • 1 пиле
  • 1 лимон
  • 1 глава чесън
  • мащерка
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • зехтин

Стъпки

1. Около половин пакетче краве масло се смесва с няколко стръка изронена прясна мащерка и една, две скилидки счукан чесън. Така получената смес се разпределя равномерно под кожата на гърдите.
2. В кухината на птицата се поставят един разрязан надве лимон и отново няколко стръка мащерка.
3. На дъното на съда за печене слагаме една глава чесън разрязана наполовина.  По този начин осигуряваме постоянна циркулация на горещия въздух.
4. Овкусяваме пилето със сол, черен пипер и зехтин.
5. Покриваме съда с алуминиево фолио и печем на 220-230 градуса за около 45-50 минути. След това махаме фолиото и запичаме за още 10 минути, за да получим онази хрупкава, топяща се в устата коричка.

П.П. Съвет за любителите на по-пикантните вкусове – не изхвърляйте печения чесън, който е бил под пилето, изпозвайте го за допълнително овкусяване на вече готовото месото.

Много проста и неустоимо вкусна рецепта. Насладете й се!

Ферма „Порко и Поло”

Продукти